۵. شاخص ۳۰ شرکت بزرگ
همانطور که از اسم شاخص ۳۰ شرکت بزرگ مشخص است، این شاخص سطح عمومی قیمت سهام ۳۰ شرکت بورس را نشان می دهد. ۳۰ شرکت بزرگ بورس، شرکت هایی هستند که ارزش بازار آنها در مقایسه با سایر شرکت ها، بیشتر است. احتمالا سوال بعدی شما این است که ارزش بازار شرکت ها چگونه به دست می آید. اگر قیمت روز سهام یک شرکت را در تعداد سهام منتشر شده آن شرکت ضرب کنیم، ارزش بازار آن شرکت به دست می آید. برای مثال، اگر سهام شرکت الف در بورس، در حال حاضر ۱۵۰ تومان باشد و این شرکت ۱۰۰ میلیون قطعه سهم نیز منتشر کرده باشد، ارزش روز این شرکت برابر با ۱۵ میلیارد تومان خواهد بود: ۱۵,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰= ۱۵۰ × ۱۰۰,۰۰۰,۰۰۰
اما مزیت شاخص ۳۰ شرکت بزرگ، در مقایسه با سایر شاخص های بورس چیست؟
مهترین مزیت شاخص ۳۰ شرکت بزرگ این است که نوسانات قیمت سهام شرکت هایی را نشان می دهد که اگرچه از نظر تعداد، تنها ۳۰ شرکت هستند، اما بیش از ۶۵ درصد ارزش کل بورس را به خود اختصاص داده اند و بنابراین، هرگونه تغییر در قیمت سهام این شرکت ها، می تواند تاثیر بسیار زیادی بر تغییرات شاخص کل و همچنین میزان بازده سهامداران داشته باشد. لازم به ذکر است فهرست ۳۰ شرکت بورس نیز همانند فهرست ۵۰ شرکت فعال تر بورس، هر ۳ ماه یکبار بازنگری می شود.
۶. شاخص صنعت و شاخص مالی
در بورس شرکت های بسیار زیاد و متنوعی مورد داد و ستد قرار می گیرند که برخی از این شرکت ها، در بخش صنعتی و برخی از این شرکت ها در بخش مالی فعالیت دارند.
منظور از شرکت های صنعتی، شرکت ها و کارخانه هایی هستند که در صنایع مختلف مانند مخابرات، خودرو سازی، فلزات اساسی، پتروشیمی، ساختمان و… فعالیت می کنند. همچنین منظور از شرکت های مالی، شرکت هایی مانند شرکت های سرمایه گذاری، بانک ها، شرکت های بیمه و… هستند که فعالیت آنها، بر بخش غیرصنعتی متمرکز است.
با این توضیحات، منظور از شاخص صنعت و شاخص مالی تا حد زیادی مشخص شد. شاخص صنعت، بیانگر سطح عمومی قیمت سهام شرکت های فعال در بخش صنعت است و شاخص مالی، بیانگر سطح عمومی قیمت سهام شرکت های فعال در بخش مالی می باشد.
همچنین ذکر این نکته مهم لازم است که بورس علاوه بر انتشار شاخص صنعت و شاخص مالی، شاخص بخش های مختلف صنعت و همچنین بخش های مختلف مالی را هم جداگانه منتشر می کند تا سرمایه گذاران تحلیل جامع تر و دقیق تری داشته باشند.
به عنوان مثال، در بخش صنعت، شاخص صنعت خودروسازی به عنوان نشان دهنده سطح عمومی قیمت سهام شرکت های خودروسازی؛ شاخص صنعت سیمان به عنوان نشان دهنده سطح عمومی قیمت سهام شرکت های تولید کننده سیمان، شاخص صنعت کاشی و سرامیک به عنوان نشان دهنده سطح عمومی قیمت سهام شرکت های فعال در صنعت کاشی و سرامیک به صورت مستمر و لحظه ای منتشر می شود.
همچنین در بخش مالی، شاخص بانک ها به عنوان نشان دهنده سطح عمومی قیمت سهام بانک ها و شاخص سرمایه گذاری ها به عنوان نشان دهنده سطح عمومی قیمت سهام شرکت های سرمایه گذاری به صورت لحظه ای از طریق پایگاه های اینترنتی رسمی و معتبر منتشر می گردد.
اهمیت شاخص صنعت، شاخص مالی و همچنین شاخص های بخش های مختلف صنعت و مالی از این جهت است که به سرمایه گذار کمک می کند تا به تحلیل نوسانات این شاخص ها، گروه ها و شرکت های مناسب برای سرمایه گذاری را شناسایی نماید.
البته باید بار دیگر این نکته مهم را یادآور شد که روند رو به رشد شاخص صنعت و یا شاخص مالی به تنهایی نمی تواند بیانگر این موضوع باشد که همه شرکت های فعال در بخش صنعت و یا بخش غیر صنعتی گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری هستند. چه بسا روند عمومی شاخص صنعت و یا شاخص مالی، مثبت باشد، اما برخی شاخص های فعال در بخش صنعت و یا بخش غیر صنعتی، عملکرد مطلوبی نداشته و سهام آنها برای سرمایه گذاری مناسب نباشند و یا بالعکس، یعنی در شرایطی که شاخص صنعت و یا شاخص مالی روند نزولی دارند، شرکت هایی در این دو بخش وجود داشته باشند که اتفاقا، عملکرد و چشم انداز مناسبی داشته و سرمایه گذاری در سهام آنها بتواند سودآوری مطلوبی برای سرمایه گذار به دنبال داشته باشد.
بنابراین بار دیگر تاکید می کنیم که نوسانات شاخص ها، نباید تنها معیارهای تصمیم گیری باشند و سرمایه گذار باید همواره قبل از خرید و یا فروش سهام یک شرکت، صورت های مالی و سایر اطلاعات معتبر در خصوص آن شرکت را مورد بررسی قرار داده و به شناخت مناسبی در خصوص عملکرد و چشم انداز آینده آن شرکت دست یابد.