حجم متعادل – On Balance Volume (OBV)
اندیکاتور حجم متعادل (OBV) براساس حجم معاملات می باشد که توسط جوزف گرانویل طراحی شده است و در واقع حجم معاملات (Volume) با تغییرات قیمت بازار مرتبط می سازد. تغییرات حجم معاملات را به زبان ساده بدین صورت می توان تعریف نمود:
هرگاه قیمت بسته شدن (Close) امروز از قیمت بسته شدن دیروز بالاتر باشد، مجموع حجم معاملات امروز به عنوان حجم صعودی و یا افزایش (Up-Volume) در نظر گرفته می شود.
هرگاه قیمت بسته شدن (Close) امروز از قیمت بسته شدن دیروز پایین تر باشد، مجموع حجم معاملات امروز به عنوان حجم نزولی و یا کاهش (Down-Volume) در نظر گرفته می شود.
علاوه بر اندیکاتور حجم متعادل (OBV)، اندیکاتورهای دیگری نیز از حجم معاملات (Volume)، در محاسبات خود استفاده می کنند که به اعتقاد بیشتر تحلیل گران بازار، اندیکاتور OBV بیشترین کاربرد را می توان در بازار تبادلات ارزی (فارکس) داشته باشد.
نحوه استفاده از اندیکاتور OBV در معاملات

نرخ OBV اغلب از قیمت بازار زودتر عکس العمل نشان می دهد و یا به عبارتی دیگر OBV در تغییرات اساسی قیمت بازار از تغییرات قیمت بازار پیشی می گیرد. از این رو از همین خاصیت می توان برای استفاده در معاملات بهره برد.
هرگاه قیمت یک محصول مالی (ارز، کالا، سهام و …) از OBV پیشی بگیرد، حالت عدم تایید (Non-Confirmation) در روند فعلی به وجود می آید. در این حالت در پایان یک روند نزولی (کف) رخ می دهد. چنانچه قیمت زودتر یا ناهماهنگ با OBV افزایش یا کاهش یابد، سیگنال احتمالی در این نقطه مبنی بر ادامه روند معتبر نخواهد بود.
در حالی که خط OBV در ادامه روند به طور مثال صعودی، قله ای بالاتر از قله قبلی و همزمان دره ای بالاتر از دره قبلی تشکیل دهد، اصطلاحا OBV در حالت روند افزایشی (Rising Trend) قرار دارد. علاوه بر این هرگاه قانون فوق (قله ای بالاتر از قله قبلی، دره ای بالاتر از دره قبلی در روند صعودی) محقق نگردد، به این حالت روند مشکوک (Doubtful Trend) گفته می شود و احتمال اتمام روند فعلی و بازگشت روند بسیار قوی می شود.