تجزیه و تحلیل بنیادین
تجزیه و تحلیل بنیادین (فاندامنتال) به بررسی و ارزیابی عوامل اقتصادی و سیاسی موجود و مطالعه تاثیر احتمالی آن بر بازار های مالی می پردازد. معامله گر این مکتب تحلیلی تمایل دارد تا بواسطه مطالعه عوامل و محرک های اقتصادی و سیاسی، به پیش بینی تاثیر احتمالی این عوامل بر نوسانات آتی بازار پرداخته و از مزیت اطلاع از آخرین اخبار به بهترین نحو استفاده نماید.
در همین راستا گزارشات اقتصادی ماهانه، فصلی و سالانه که در واقع بیانگر وضعیت هر بخش مهم اقتصادی هستند، در کنار مسائل سیاسی و مخصوصا روانی بازار به عنوان پایه و اساس مطالعات و تحلیل بنیادین، مورد استفاده قرار می گیرد.
این تحلیل ها که شامل تغییر و تحولات احتمالی در نرخ سود کوتاه مدت، بلند مدت، نرخ بیکاری، نرخ تورم، تولیدات کارخانه ای، ساخت و ساز منازل مسکونی، شاخص های مربوط به بخش اقتصادی، میزان صادرات و واردات، تولید ناخالص داخلی، ذخایر پولی، اظهاریه نشست های مدیران اقتصادی و … می باشد.
همچنین حوادث و رویدادهای سیاسی مانند انتخابات ریاست جمهوری، انتخاب یا انتصاب هیئت وزرا و خط و مشی دولت در مورد سیاست های پولی، منافع ملی و رویدادهای تروریستی، جنگ و مسائل مربوط به تامین انرژی و … همگی فاکتورهای مهمی در تجزیه و تحلیل های دیدگاه بنیادین هستند.
همچنین حوادث و رویدادهای سیاسی مانند انتخابات ریاست جمهوری، انتخاب یا انتصاب هیئت وزرا و خط و مشی دولت در مورد سیاست های پولی، منافع ملی و رویدادهای تروریستی، جنگ و مسائل مربوط به تامین انرژی و … همگی فاکتورهای مهمی در تجزیه و تحلیل های دیدگاه بنیادین هستند.
به طور کلی نوسانات به وجود آمده در طول سال، ماه، هفته و روز ناشی از عدم تعادل بین حجم خرید ها در مقایسه با حجم فروش ها (عرضه و تقاضا) می باشد و به عبارتی دیگر فزونی هر کدام از این مولفه ها بر دیگری باعث ایجاد حرکت در نرخ یک ارز، کالا و یا سهام می گردد. از این رو به طور کلی می توان توازُن ایجاد شده بین عرضه و تقاضا برای یک محصول مالی در بازارهای جهانی به واقع نشان دهنده نوع تمایل و احساسات خریداران و فروشندگان نسبت به آن محصول می باشد.
در روش تحلیل فاندامنتال معامله گر نیز به تحقق، مطالعه و درک بازار دارد. معامله گر گاها بایستی سال ها همراه با رویدادهای اقتصادی و سیاسی گام بردارد و به مطالعه و به تحقیق آثار این رویدادهای بپردازد تا نهایتا به یک استراتژی مناسب برای معامله در بازار بر اساس این مکتب برسد.
لازم به ذکر است دیدگاه بنیادین و دیدگاه فنی در تقابل و تضاد با یکدیگر نمی باشند. به طوری که تقریبا هر گونه نوسان بر روی چارت که از دیدگاه فنی به آن نگریسته شود، معنی و توجیه بنیادینی را نیز در پی خود دارد. از حیث تاثیر عوامل فوق بر نوسانات بازار نیز می توان گفت، یک رویداد اقتصادی و یا سیاسی بسته به مقدار اهمیت و میزان شگفت زده گی بازار از نتیجه خبر، می تواند تاثیری لحظه ای و کوتاه مدت و یا تاثیری بلند مدت از چند واحد تا هزاران واحد را باعث گردد.
بطور کلی مجموعه وسیعی از عوامل اقتصادی می توانند بر نرخ ارز، کالا یا سهام تاثیر بگذارند. از حیث تاثیر این عوامل می توان به این نکته اشاره نمود که برخی از عوامل فاندامنتالی (شاخص ها، آمارها و رویدادهای اقتصادی) بسته به ماهیت آن، تنها بر بخش مربوطه خود تاثیری خواهد گذاشت. حال آنکه برخی شاخص های اقتصادی کلیدی همچون تولید ناخالص داخلی، تورم، اشتغال و خرجکرد مصرف کننده به راحتی می توانند کل اقتصاد کشور را تحت تاثیر بلند مدت خود قرار دهند.